Bakalárska tortička
Sestra mala mať promócie. Takže moja úloha bola jasná, pripraviť dezert, ktorý bude chutiť nielen hlavnej aktérke ale aj všetkým pozvaným. Začala som teda rozmýšlať nad týmto rébusom, ktorého jedinou podmienkou bola, ovocná príchuť. Prvá otázka, ktorá musela byť zodpovedaná, a od ktorej sa všetko odvíjalo, bola, aké ovocie použiť. Višne vyšli, z tejto požiadavky ako víťaz. Jednak pre svoju sviežosť a tiež preto, že som ich chcela využiť, kým nezačnú hniť alebo ich nepojedia škorce. Nna rad prišla druhá otázka. Čo použiť ako doplnkovú chuť, ktorá by priniesla do koláčika rovnováhu. To znamená niečo sladké. A čo je lepšie ako biela čokoláda ? Už len biela čokoláda v koláči v kombinácii s višňami. Bolo rozhodnuté. Bude višňová torta s bielou čokoládou. A celé som sa to rozhodla podčiarknuť výraznou chuťou brownies. Ak by to bolo možné rada by som poslala všetkým na ochutnávku. Bohužiaľ torta padla za obeť naším chuťovým pohárikom, ktoré nemohli a nechceli odolať.
Brownies korpus
- 2 vajíčka
- 100 g kryštálového cukru
- 120 g horkej čokolády
- 100 g masla
- 150 g hladkej múky
- ½ kypriaceho prášku
Višňová vrstva
- 250 g tvarohu jemného
- 300 g kyslej smotany
- 100 g mletého cukru
- 2 hrste višní (alebo koľko sa vám pozdáva :D )
- Želatína
Krém s bielou čokoládou
- 200 g tvaroh jemný
- 150 g kyslá smotana
- 40 g práškového cukru
- 200 g biela čokoláda
Ako prvé si nad parou rozpustíme horkú čokoládu s maslom.
Postavíme bokom, nech trochu vychladne. Vyšľaháme vajcia s cukrom, až kým
vajíčka nenadobudnú svetložltú farbu. Do peny primiešame vychladnutú čokoládu s maslom
a postupne zamiešame aj múku s práškovým cukrom. Pripravené cesto
vylejeme do tortovej formy s rozmerom cca 24 cm. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na cca
180°C a pečieme asi 25 minút.
Kým sa nám pečie
korpus, pripravíme si višňovú vrstvu. Najhoršou časťou je vykôstkovanie višní. Mne osobne trvalo dosť dlho. Bohužial boli dosť červivé a musela som
dôkladne kontrolovať každú jednu :D. Ako zdroj bielkovín mal v tomto recepte
slúžiť tvaroh a nie hmyz :D . No už vykôstkované višňe si rozmixujeme.
Ďalej si dáme napučať želatínu podľa návodu. A konečne sa dostávame k základu.
Vymiešame si tvaroh, smotanu a cukor, a primiešame rozmixované višne.
Vznikne nám dosť redšia hmota. Preto je potrebná želatína, ktorú sme si
nechali napučať podľa návodu. Pripravenú višňovú
vrstvu vylejeme na vychladnutý korpus.
Dáme odležať do chladničky min na 20 min.
A pripravíme si poslednú vrstvu a tou je tvarohová
vrstva s bielou čokoládou. Takže začneme roztopením čokolády nad parou.
Odložíme bokom a necháme chladiť. Zatiaľ si vymiešame tvaroh, smotanu a cukor.
Do tejto hmoty primiešame roztopenú čokoládu. Čokoláda dodá tvarohovej vrstve
tuhosť a tak nie je potrebné využívať želatínu ani žiadne stužovače. Kyslé
višne, sladká biela čokoláda a brownies základ vytvárajú rovnováhu
chutí.
Vyskúšajte sami, kým sú višne ešte na strome :D
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára