pondelok 13. júla 2015

Marhuľovo - Mätovo



To pravé nadšenie z víkendu má človek najmä po ťažkom týždni. A takto nejak to bolo tentokrát aj u mňa. Nevedela som sa dočkať, kedy sa tie vytúžené dva dni konečne priblížia. Mala som v hlave kopu plánov, čo všetko postíham, porobím. Hoci som všetky nestihla, predsa len to boli dva vynikajúce dni plné slnka. Najprv sme aj s Andou boli na burze starožitností, ktorá bola teraz veľmi úspešná. Ja som si priniesla misku, podnos na koláčé a ručný šľahač. Z tohto mám najväčšiu radosť a bol aj mojím najväčším úlovkom. A Anda tá konečne našla množstvo tanierikov podľa jej chuti. :D 

Burza starožitností


No a po takomto úspechu som mala o to väčšiu chuť ísť piecť. Celková bilancia sú síce iba koláč a torta ale zase musíme dbať aj na svoju líniu. :D 

Takže prvým pánom na holenie bude marhuľový koláčik, nad ktorým som uvažovala už asi týždeň. Marhuľky na strome sa totižto už krásne zapaľujú. Ale do tohto koláčika môžu ísť aj zavárané. Tie som využila aj ja, lebo mi bolo ľúto tých čerstvých. Tie si chcem najprv vychutnať len tak. :D A čo sa týka kombinácie marhule a mäta, to bola skôr náhoda. Podľa pôvodného plánu tam mala ísť medovka, ale mamina sa pomýlila a doniesla mi mätu, v presvedčení, že tú som chcela. Ale zase raz sa potvrdilo pravidlo, že niekedy môže omyl viesť k dobrému výsledku. Takže celková chuť bola príjemným prekvapením.  
letný dezert
Cesto
  • 2 žĺtka
  • 1 ½ šálky múky
  • ½ šálky cukru
  • 90 g masla

Plnka
  • 6 marhúľ (zaváraných alebo čerstvých)
  • 1 šálka cukru
  • 1 dcl suchého vína
  • 3 stonky maty
  • 2 vajíčka
  • ½ šálky kukuričného škrobu

Postupnosť musí byť zachovaná a tak začneme cestom. Do misky si pripravíme maslo, ktoré môžeme buď nastrúhať alebo nakrájať na kocky. Podľa toho ako to komu vyhovuje, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Pridáme ostatné ingrediencie a rukami vypracujeme trochu sypkejšie cesto. To vložíme do koláčovej formy a utlačíme rukami, najlepšie aj po stranách formy. Prikryjeme papierom na pečenie zaťažíme fazuľou alebo sklenými guličkami a dáme predpiecť na cca 10 min, pri 170°C.

Tak a teraz môžeme pristúpiť k plnke. Do malého hrnčeka si dáme marhuľky, vínko a mätu a varíme cca 7 – 10 min, kým nám víno nezačne vrieť. Odstavíme z ohňa, mätu vytiahneme a celé to necháme chvíľku vychladnúť. Následne marhule s vínom ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú si odložime bokom. V druhej miske si ručnou metličkou zmiešame vajíčka s cukrom a so škrobom. Do tejto hmoty primiešame rozmixované marhule. Vznikne nám redšia plnka, ktorú vylejeme na predpripravené cesto a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180°C cca 25 minút.


rýchly recept
Podávame vychladené a najlepšie so šľahačkou. Príjemne vás prekvapí chuť marhúľ v kombinácii s mätou. Vínko tam veľmi nie je cítiť, takže sa nemusíte báť. 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára