sobota 11. júla 2015

Karfiolový raw šalát


Aj dnes zakotvíme vo vodách  “pomiešaj, na čo máš chuť“ receptov. Ide o veľmi jednoduchý raw šalát, ktorý môže poslúžiť ako príloha, ale aj ako samostatné jedlo. Takže toto bude príklad mojich chutí, vy si v pohode odoberte, alebo pridajte čokoľvek, čo si bude telo žiadať. J

Ingrediencie:

  • karfiol
  • reďkovka
  • cibuľa
  • mrkva
  • pažítka, petržlenová vňať
  • soľ
  • slnečnicový/olivový olej


Všetky prísady nakrájame, osolíme  a pokvapkáme olejom. Zvyčajne dávam do šalátu aj mleté korenie (biele/čierne) a citrónovú šťavu, ale v tomto prípade mi tam nechýbali.

Ešte spomeniem niečo málo k pozitívnym účinkom karfiolu na náš organizmus. Je výbornou prevenciou rakoviny hrubého čreva, pomáha pri zápale kĺbov, liečbe močového traktu a obličiek, vďaka obsahu vitamínu H (biotin) spevňuje nechty, spomaľuje vypadávanie vlasov, ale tiež hojí zápaly pokožky a veľa iného. Obsahuje 2x  viac vitamínu C než pomaranč. Pri trávení karfiolu dochádza k plynatosti, takže je dobré variť ho napr. s cesnakom, kmínom, estragónom, bobkovým listom alebo feniklom. Po varení môžete vodu použiť na polievku, obsahuje totiž veľa stopových prvkov.

Nech šmakuje! J

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára