sobota 4. júla 2015

Keltské kura s medovou polevou


Dnešný recept som našla v kuchárke zameranej na keltskú ľudovú kuchyňu. Zvykne sa podávať cez sviatky ako Imbolg (Hromnice), Ostara (jarná rovnodennosť, Veľká noc), Beltain (predvečer 1. mája) a Lugnasad (dožinky/ obžinky). Zvolila som tento recept, pretože kura na sladko nie je nič neobvyklé, sú tam bežné suroviny, ktoré budete mať určite doma a pritom to pre väčšinu asi nebude úplne obvyklý recept. Tiež som vás hneď nechcela odradiť nejakými divnosťami. :D Každopádne chuť mi pripomenula varené víno, jesenné a zimné obdobie, takže je na vás, či ho skúsite neskôr, alebo si do týchto horúčav prinesiete chute chladnejších období. J

Ingrediencie:

  • 1 kura
  • 1 veľké jablko (ošúpané, nakrájané na menšie kúsky)
  • 1 veľká cibuľa ( nakrájaná na krúžky)
  • trochu klinčekov a škorice
  • 4 PL roztopeného masla
  • 4 PL medu
  • soľ a korenie podľa chuti


Kura osolíme a okoreníme, vo vnútri aj na povrchu. Jabĺčko pomiešame s cibuľou, škoricou, klinčekmi a touto zmesou naplníme kura. Po naplnení kura zašite alebo použite špáradlá. Povrch potrieme maslom a 2 lyžicami medu. Kura treba počas pečenia podlievať. Asi v polovici pečenie ho zase potrieme zvyšným medom. Príloha je na vás, ale odporúčam chlieb. J

Dobrú chuť!


Zdroj: Asalová Joanne: Keltská lidová kuchyně 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára