Keltské kura s medovou
polevou
Dnešný recept som našla v
kuchárke zameranej na keltskú ľudovú kuchyňu. Zvykne sa podávať cez sviatky ako
Imbolg (Hromnice), Ostara (jarná rovnodennosť, Veľká noc), Beltain (predvečer
1. mája) a Lugnasad (dožinky/ obžinky). Zvolila som tento recept, pretože
kura na sladko nie je nič neobvyklé, sú tam bežné suroviny, ktoré budete mať
určite doma a pritom to pre väčšinu asi nebude úplne obvyklý recept. Tiež
som vás hneď nechcela odradiť nejakými divnosťami. :D Každopádne chuť mi
pripomenula varené víno, jesenné a zimné obdobie, takže je na vás, či ho
skúsite neskôr, alebo si do týchto horúčav prinesiete chute chladnejších
období. J
Ingrediencie:
- 1 kura
- 1 veľké jablko (ošúpané, nakrájané na menšie kúsky)
- 1 veľká cibuľa ( nakrájaná na krúžky)
- trochu klinčekov a škorice
- 4 PL roztopeného masla
- 4 PL medu
- soľ a korenie podľa chuti
Kura osolíme a okoreníme, vo
vnútri aj na povrchu. Jabĺčko pomiešame s cibuľou, škoricou, klinčekmi
a touto zmesou naplníme kura. Po naplnení kura zašite alebo použite
špáradlá. Povrch potrieme maslom a 2 lyžicami medu. Kura treba počas
pečenia podlievať. Asi v polovici pečenie ho zase potrieme zvyšným medom.
Príloha je na vás, ale odporúčam chlieb. J
Dobrú chuť!
Zdroj: Asalová Joanne: Keltská
lidová kuchyně
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára