Cviklová polievka
Ďalšia maškrta, ktorú nám jeseň
ponúka, je cvikla. Podobne ako tekvica, tiež sa dá pripraviť na veľa rôznych
spôsobov. Ja som dnes varila polievku, ktorú bolo treba prispôsobiť chutiam
našej rodiny, ale dá sa urobiť aj vegetariánsky variant.
Najskôr spomeniem niektoré
pozitíva, ktoré cvikla ponúka. Je prospešná pre krvný systém, je vhodná na
liečbu vysokého krvného tlaku a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Neobsahuje takmer žiadny tuk, má minimum kalórií a je bohatá na vlákninu.
Je vynikajúcim zdrojom železa, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej.
Obsahuje aj betanín (prevencia nádorových ochorení) a betakarotén, ktoré
sú silnými prírodnými antioxidantmi.
Ingrediencie:
- 400g cvikly
- 150g zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 1l zeleninového vývaru
- cayenské korenie
- morská soľ
- 0,5l zabíjačkovej kapusty
Na masle podusíme cibuľu
dosklovita. Pridáme na kocky nakrájanú cviklu a zemiaky. Po chvíli
zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme cayenské korenie, privedieme do varu a následne
varíme na stlmenom ohni, kým nie je cvikla mäkká.
Ak chceme vegetariánsky variant,
po uvarení cvikly polievku odstavíme, rozmixujeme a podľa potreby
dosolíme. Ak je príliš hustá, pridáme ešte vývar. Pri servírovaní dáme na vrch
smotanu a posypeme pažítkou.
Ak vám doma odmietajú jesť čisto
zeleninovú variantu, po dovarení cvikly môžete pridať zabíjačkovú kapustu,
nechať chvíľu variť a máte hotovo. J
Dobrú chuť!