utorok 13. októbra 2015

Cviklová polievka


 Ďalšia maškrta, ktorú nám jeseň ponúka, je cvikla. Podobne ako tekvica, tiež sa dá pripraviť na veľa rôznych spôsobov. Ja som dnes varila polievku, ktorú bolo treba prispôsobiť chutiam našej rodiny, ale dá sa urobiť aj vegetariánsky variant.

Najskôr spomeniem niektoré pozitíva, ktoré cvikla ponúka. Je prospešná pre krvný systém, je vhodná na liečbu vysokého krvného tlaku a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Neobsahuje takmer žiadny tuk, má minimum kalórií a je bohatá na vlákninu. Je vynikajúcim zdrojom železa, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej. Obsahuje aj betanín (prevencia nádorových ochorení) a betakarotén, ktoré sú silnými prírodnými antioxidantmi.

Ingrediencie:

  • 400g cvikly
  • 150g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 1l zeleninového vývaru
  • cayenské korenie
  • morská soľ
  • 0,5l zabíjačkovej kapusty


Na masle podusíme cibuľu dosklovita. Pridáme na kocky nakrájanú cviklu a zemiaky. Po chvíli zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme cayenské korenie, privedieme do varu a následne varíme na stlmenom ohni, kým nie je cvikla mäkká.
Ak chceme vegetariánsky variant, po uvarení cvikly polievku odstavíme, rozmixujeme a podľa potreby dosolíme. Ak je príliš hustá, pridáme ešte vývar. Pri servírovaní dáme na vrch smotanu a posypeme pažítkou.
Ak vám doma odmietajú jesť čisto zeleninovú variantu, po dovarení cvikly môžete pridať zabíjačkovú kapustu, nechať chvíľu variť a máte hotovo. J

Dobrú chuť! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára