pondelok 26. októbra 2015

Pikantné tofu



Ďalší “pomiešaj na čo máš chuť“ recept. Musím priznať, že tieto recepty mám najradšej. :D Ide o celkom rýchlu záležitosť a aj sýtu. Kto potrebuje silou mocou mäso, nie je problém si tam nejaké podľa chuti primiešať.

Ingrediencie:
  • 1 balíček tofu (použila som zaúdené)
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 paprika
  • 2 stredne veľké rajčiny
  • 1 konzerva fazúľ v rajčinovej omáčke
  • kečup
  • 1 PL horčice
  • maslo
  • 1 strúčik cesnaku
  • chilli paprička/ cayenské korenie
  • kari
  • rímsky kmín
  • garam masala
  • soľ

 Najskôr som si nasucho opražila koreniny(nemala som chilli papričku,takže som použila cayenské a dala ho hneď s ostatnými koreninami). Potom som pridala maslo a na ňom osmažila nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Neskôr som pridala nakrájanú papriku a chvíľu na to rajčiny. Trochu som to premiešala a pridala tofu, ktoré som predtým nakrájala a zmiešala s horčicou a pikantným kečupom(domáci aj s cviklou). Keď tofu trochu nasalo chuť korenín, pridala som fazuľu a priliala ešte kečup. Len minimálne som to osolila a nechala prevrieť. Pikantnosť je na vás, uvidíte podľa kečupu a toho, či použijete cayenské alebo chilli papričku. Podávať môžete s ryžou, cestovinami alebo len s chlebom. Ja som to nakoniec posypala sušenou pažítkou a petržlenovou vňaťou.    















Dobrú chuť!

pondelok 19. októbra 2015

Tofu nátierka ala Zuzka


Zatiaľ sme tu nemali recept ani na nátierku ani na prípravu tofu, tak dnes si to spojíme. J Recept je od kamarátky Zuzky (nielen recept, ale aj tofu :D ) a tak ma navnadila, že som ho musela vyskúšať. Je rýchly a mňam. J Keďže to zjedla aj moja sestra, myslím, že to bude chutiť každému. :D





Ingrediencie:
  • 1 balíček údeného tofu
  • asi 60g masla
  • 4 trojuholníky syra / bambino
  • 2 PL horčice
  • strúčik cesnaku
  • cibuľa
  • morská soľ
  • korenie 4 farieb

Najskôr si najemno nastrúhame tofu. Potom pridáme všetky ingrediencie okrem cibule (ich pomer si upravte podľa vlastných preferencií, môžete pridať aj smotanu na zjemnenie) , rozmixujeme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a máme hotovo. J 


Mňam! :)

piatok 16. októbra 2015

Cviklový koláč


Dnes nadviažeme na cviklovú polievku a pripravíme si cviklový koláčik. J Ideálny pre ľudí, ktorý neobľubujú príliš sladké koláče.

Ingrediencie:

  • 250g cvikly
  • 5 vajec
  • 100g  kryštálového cukru
  • štipku pomletých klinčekov
  • štipku soli
  • 100g hladkej múky
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku
  • 30g kakaa
  • 200g mletých mandlí

 Cviklu si najemno nastrúhame. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý si odložíme na chladné miesto. Žĺtka si vymiešame s cukrom, mletými klinčekmi a so štipkou soli do nadýchanej peny. V ďalšej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. K žĺtkovej pene pridáme bielkový sneh, na to preosejeme múčnu zmes, prisypeme mleté mandle a pridáme nastrúhanú cviklu. Všetko premiešame a dáme na plech, alebo do tortovej formy vystlatej papierom na pečenie. Pečieme na 170°C asi 40-50 minút. Vychladnutý koláč posypeme cukrom a môžeme koštovať. Ja som si navrch dala ešte jahodový lekvár. O:) 



Dobrú chuť! :) 

utorok 13. októbra 2015

Jesenná polievka

(hokkaido tekvica, mrkva, červená šošovica)



Z posledného varenia mi zostala ešte tekvica a dostala som chuť aj na červenú šošovicu, tak vznikla táto polievka J . Výnimočne píšem aj gramáž, ale pomer zeleniny je na vás, napísala som to len orientačne. Polievka by mala byť pikantná, aby v tomto počasí zahriala, ale ak nemáte radi pikantné, alebo vám škodí, tak to samozrejme neprežente.

Ingrediencie:
  • 300g hokkaido tekvice
  • 300g mrkvy
  • 100g červenej šošovice
  • 1l zeleninového vývaru (podľa hustoty, ktorú chcete dosiahnuť)
  • 2 lyžičky celej rasce
  • kari
  • cayenské korenie
  • korenie garam masala
  • smotana
  • olej
  • soľ

Najskôr si v hrnci nasucho opečieme korenie, potom pridáme olej, nahrubo nastrúhanú mrkvu, nakrájanú tekvicu a opláchnutú červenú šošovicu. Zalejeme vývarom a privedieme k varu. Varíme, kým nie je zelenina mäkká(do 15 min). Potom polievku odstavíme, rozmixujeme, prilejeme smotanu a dosolíme podľa potreby. 


Dobrú chuť! 

Cviklová polievka


 Ďalšia maškrta, ktorú nám jeseň ponúka, je cvikla. Podobne ako tekvica, tiež sa dá pripraviť na veľa rôznych spôsobov. Ja som dnes varila polievku, ktorú bolo treba prispôsobiť chutiam našej rodiny, ale dá sa urobiť aj vegetariánsky variant.

Najskôr spomeniem niektoré pozitíva, ktoré cvikla ponúka. Je prospešná pre krvný systém, je vhodná na liečbu vysokého krvného tlaku a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Neobsahuje takmer žiadny tuk, má minimum kalórií a je bohatá na vlákninu. Je vynikajúcim zdrojom železa, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej. Obsahuje aj betanín (prevencia nádorových ochorení) a betakarotén, ktoré sú silnými prírodnými antioxidantmi.

Ingrediencie:

  • 400g cvikly
  • 150g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 1l zeleninového vývaru
  • cayenské korenie
  • morská soľ
  • 0,5l zabíjačkovej kapusty


Na masle podusíme cibuľu dosklovita. Pridáme na kocky nakrájanú cviklu a zemiaky. Po chvíli zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme cayenské korenie, privedieme do varu a následne varíme na stlmenom ohni, kým nie je cvikla mäkká.
Ak chceme vegetariánsky variant, po uvarení cvikly polievku odstavíme, rozmixujeme a podľa potreby dosolíme. Ak je príliš hustá, pridáme ešte vývar. Pri servírovaní dáme na vrch smotanu a posypeme pažítkou.
Ak vám doma odmietajú jesť čisto zeleninovú variantu, po dovarení cvikly môžete pridať zabíjačkovú kapustu, nechať chvíľu variť a máte hotovo. J

Dobrú chuť! 

streda 7. októbra 2015

Zapekané cestoviny s hokkaido tekvicou a brokolicou



Vzhľadom na to, že máme jeseň a tá a spája s farbami, tak som chcela aj cestoviny trochu farebnejšie než zvyčajne. Pôvodne mali byť len s brokolicou, ale tekvica si ma tento rok nejako omotala okolo prsta. J  Pomer brokolice a tekvice si zvoľte podľa chuti, ja sa chystám zvyšok tekvice použiť na polievku, preto som jej dala menej.

Ingrediencie:
  • 250g penne cestovín
  • 1 menšia brokolica
  • ¼ menšej hokkaido tekvice
  • morská soľ
  • olej

Zálievka : 
  • 2 kyslé smotany
  • mlieko (od oka podľa potreby)
  • syr
  • korenie 4 farieb
  • morská soľ
  • muškátový oriešok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bazalka

 Cestoviny, brokolicu aj tekvicu si uvaríme. Brokolicu môžeme variť spolu s tekvicou. Do jánskej misy si navrstvíme cestoviny, zeleninu, cestoviny a prelejeme zálievkou. Tú si urobíme zo smotany, mlieka, nastrúhaného syra, soľ a koreniny pridáme podľa chuti, nasekáme bazalku a cesnak môžeme roztlačiť alebo najemno nakrájať. Zalejeme cestoviny a pečieme asi 45 minút na 200 °C.  


Dobrú chuť! :) 

piatok 2. októbra 2015

Kuskus s tuniakom


Áno, zase kus kus, ale má to dobrý dôvod. Je to ideálne, ak potrebujete niečo rýchlo navariť, môžete ho pripraviť na milión rôznych spôsobov, ako na slano, tak na sladko a je ľahko stráviteľný.

Ingrediencie:
  • 1 šálka kuskusu
  • tuniak podľa chuti
  • ½ väčšej cibule
  • 2 menšie papriky
  • paradajky (dala som jednu väčšiu mäsitú a tri menšie)
  • čerstvá čili paprička podľa chuti
  • 120g fazule (asi ½ fazule z konzervy)
  • olej
  • kurkuma
  • koriander
  • kari
  • mletý kmín
  • korenie 4 farieb
  • soľ


Pripraviť kuskus, môžete rôzne. Zaliať ho vodou, alebo vývarom, hádam by to znieslo aj mlieko a následne ho zmiešať s čím uznáte za vhodné, alebo skúsiť spôsob uvedený nižšie.

Na panvici si nasucho opražíme všetky koreniny (neudávam množstvo, dajte podľa chuti, ale ja som nešetrila. ak by sa vám to zdalo pikantné, môžete na záver zjemniť so smotanou) okrem soli. Pridáme olej, premiešame a vsypeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nakrájanú papriku s čili papričkou a chvíľu na to nakrájané rajčiny(zbavené šupky). Chvíľu dusíme a až potom podľa potreby pridáme soľ. Pri dusení pustia rajčiny dostatok šťavy, ktorá nahradí vodu/vývar. Predtým ako tam vsypeme kuskus, pridáme fazuľu. Všetko premiešame a až po odstavení pridáme kuskus. Premiešame a necháme prikryté asi 15 minút. Nakoniec zmiešame s tuniakom. Dala som ho až na konci, pretože som nechcela aby sa rozvaril a rozbil, navyše vôbec ho tam netreba, ale keďže som na neho mala chuť, tak je tam :D. 


Na záver malá rada pri výbere tuniaka (aj iných rýb), vždy si pozorne prečítajte etiketu a radšej sa vyhnite rybám z oblastí výlovu s označením Fao 61 a 67. Dajte prednosť oblastiam ako Fao 34, 51, 71 ...

Dobrú chuť! :)