Šípkový špeciál
 |
Foto by Lucy Di :) |
Šípky sú zdrojom mnohých
vitamínov, sú výborné na podporu imunitného systému, pri nachladnutí, alebo pri
problémoch s močovými cestami. Najčastejšie sa asi využívajú na prípravu
čaju, vína a prácneho džemu, ale sú tiež iné možnosti.
Ja som skúsila aj
šípkový likér. Recepty sú rôzne, okrem ingrediencií, ktoré sú uvedené nižšie,
môžete pridať napríklad klinčeky, citrónovú kôru, nové korenie...
Šípkový likér
Ingrediencie:
- 1,5 l domácej pálenky (príp. vodky)
- 0,5 kg šípok
- kôra z ½ pomaranča
- kúsok škorice
- cukrový sirup (250g cukru+ 1
hrnček vody)
Najskôr šípky umyjeme, necháme vyschnúť (nie usušiť),
zbavíme ich okvetia a stopiek a dáme do sklenenej, zatvárateľnej
nádoby. Pridáme škoricu, kôru z pomaranča a zalejeme alkoholom. Necháme
odstáť asi 10-14 dní na teplom mieste (izbová teplota), potom scedíme
a zmiešame s cukrovým sirupom. Ten si pripravíme zvarením vody
a cukru. Necháme ho vychladnúť a až potom ho zmiešame so šípkovým
nálevom. Nalejeme do fliaš a ešte pár dní môžeme nechať odstáť.
Šípkový lekvár
Ďalšia skvelá vec, ktorú si môžeme pripraviť zo šípok, je lekvár. Z uvedených receptov ide o najpracnejší postup a výsledného produktu nie je najviac, ale stojí to zato. Nižšie sa tiež dočítate ako zúžitkovať "odpad", ktorý nám zostane po pasírovaní. Nič nezostane na zmar.
Ingrediencie:
Najskôr prepláchnuté šípky
očistíme, zbavíme sa stopiek
a okvetia, potom ich dáme do hrnca a zalejeme vodou približne
zarovno (radšej viac ako menej). Šípky necháme rozvariť, následne ich
rozmixujeme a ak je treba dolejeme horúcu vodu, aby sa nám hmota lepšie
pasírovala. Najskôr prepasírujeme cez redšie umelohmotné sitko, kde sa
zbavíme väčších častí a potom cez hustejšie, kde odstránime chĺpky(samozrejme
nie úplne). Vzniknutá hmota by sa mala odvážiť a 1:1 sa potom dá variť
s cukrom. Ja som to nevážila a pridala som 1 kg cukru, hoci určite
som mala viac ako 1 kg hmoty, ale nechcela som to mať presladené. Ak máte
záujem o čo najzdravší variant, použite kokosový cukor (nerovná sa
palmový). Ak treba, pred tým ako prisypete cukor, dolejte horúcu vodu. Lekvár
varte, kým sa cukor nerozpustí. Čím dlhšie ho budete variť, tým bude hustejší,
ale tak isto dlhším varením, stratí viac vitamínov. Takže môj je redší, ale kto
chce, môže použiť Gelfix. Hotový, ešte horúci lekvár nalejte do pohárov
a na 5 minút obráťte viečkom dolu. A je hotovo. J
Upozornenie pre lenivcov, ak to
prepasírujete len raz cez redšie sitko, mohli by ste to mať potom nepríjemné
na toalete. ;)
 |
po druhom varení |
Tak a teraz sa dostávame k "odpadu", ktorý nám zostal. Je niekoľko možnosti. Túto hmotu si môžete zavariť a v zime použiť na čaj. Ďalšou možnosťou je vysušenie na plechu a následné spracovanie na šípkový olej. Ale keďže hmoty je habadej, môžme časť použiť na čaj hneď. Jednoducho vysušenú hmotu dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme. V pohode môžete použiť aj dvakrát. Lepší šípkový čaj som ešte nepila a netreba ho ničím dochucovať. A teraz sa pustíme do prípravy oleja. :)
Šípkový olej

Vysušenú šípkovú hmotu dáme do skleneného
zatvárateľného pohára a zalejeme panenským slnečnicovým olejom. Po 4-7
dňoch scedíme a ak nám zostala ešte hmota, môžeme postup zopakovať. Samozrejme
môžete použiť aj čerstvé šípky, ale predtým ich rozdrvte, alebo aspoň
prekrojte.
Tento olej sa dá použiť na suchú
pleť, pôsobí proti tvorbe vrások, urýchľuje hojenie zlomenín, preležanín aj
kožných chorôb(psoriáza, ekzémy, pigmentové škvrny), hojí kožné jazvy, strie,
čistí a omladzuje pleť, pomáha aj lámavým nechtom.
Olej treba používať pravidelne.
Napríklad raz denne kvapku oleja rozotrieť okolo očí a pod. Keď začne
páchnuť, je načase ho vyhodiť, ale pár mesiacov by mal vydržať.
Posledná, najjednoduchšia možnosť využitia šípok je usušiť si ich na čaj. Skladujte ich v sklenenej uzatvárateľnej nádobe maximálne rok.
Love Nature! :)