Tekvicový koláč
Ide o recept zo Slovenky na
tekvicový koláč s badiánom, ale ten som nahradila perníkovým korením,
keďže je to komfortnejšie než nasekaný badián. Taktiež v recepte uvádzajú
lístkové cesto o hmotnosti 500g, ale ak použijete lístkové cesto, ktoré sa
dá kúpiť už rozvaľkané (asi 275g), v pohode s ním vystačíte. Ďalšia možno
zmena, do originál receptu idú 2 PL pomarančovej kôry a 5 PL šťavy, ale
keďže sa mi nechcelo lyžicovať, použila som celý pomaranč. Koláč ma úžasnú vôňu
aj chuť J
Ingrediencie:
- lístkové cesto
- 400g najemno nastrúhanej tekvice
- 200g kryštálového cukru
- 1 pomaranč(kôra aj šťava)
- 200g kyslej smotany
- 2 vajcia
- štipka mletej škorice
- perníkové korenie
Nastrúhanú tekvicu dáme do hrnca,
prisypeme polovicu cukru, šťavu a kôru z pomaranča. Na miernom ohni
udusíme do mäkka pod pokrievkou a ak je treba, prilejeme trochu vody. Keď
je tekvica úplne mäkká, pokrievku odstránime a zvýšime teplotu. Pri stálom
miešaní necháme odpariť vodu. Do horúcej
hmoty pridáme perníkové korenie a necháme vychladnúť. Polovicu vyvaľkaného
lístkového cesta dáme do vymastenej formy. Dno popicháme vidličkou. V miske
zmiešame smotanu, vajcia, zvyšný cukor, škoricu a primiešame vychladnutú
tekvicovú zmes. Premiešame, dáme na cesto a prekryjeme druhou polovicou
lístkového cesta. Pečieme na 200°C asi 25 minút. Hotový koláč pocukrujeme a papáme. :)
Dobrú chuť! :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára