štvrtok 12. novembra 2015

Tekvicový koláč


Ide o recept zo Slovenky na tekvicový koláč s badiánom, ale ten som nahradila perníkovým korením, keďže je to komfortnejšie než nasekaný badián. Taktiež v recepte uvádzajú lístkové cesto o hmotnosti 500g, ale ak použijete lístkové cesto, ktoré sa dá kúpiť už rozvaľkané (asi 275g), v pohode s ním vystačíte. Ďalšia možno zmena, do originál receptu idú 2 PL pomarančovej kôry a 5 PL šťavy, ale keďže sa mi nechcelo lyžicovať, použila som celý pomaranč. Koláč ma úžasnú vôňu aj chuť J

Ingrediencie:
  • lístkové cesto
  • 400g najemno nastrúhanej tekvice
  • 200g kryštálového cukru
  • 1 pomaranč(kôra aj šťava)
  • 200g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • štipka mletej škorice
  • perníkové korenie

Nastrúhanú tekvicu dáme do hrnca, prisypeme polovicu cukru, šťavu a kôru z pomaranča. Na miernom ohni udusíme do mäkka pod pokrievkou a ak je treba, prilejeme trochu vody. Keď je tekvica úplne mäkká, pokrievku odstránime a zvýšime teplotu. Pri stálom miešaní necháme odpariť vodu. Do horúcej hmoty pridáme perníkové korenie a necháme vychladnúť. Polovicu vyvaľkaného lístkového cesta dáme do vymastenej formy. Dno popicháme vidličkou. V miske zmiešame smotanu, vajcia, zvyšný cukor, škoricu a primiešame vychladnutú tekvicovú zmes. Premiešame, dáme na cesto a prekryjeme druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme na 200°C asi 25 minút. Hotový koláč pocukrujeme a papáme. :)



Dobrú chuť! :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára