streda 1. júla 2015

Bakalárska tortička



Sestra mala mať promócie. Takže moja úloha bola jasná, pripraviť dezert, ktorý bude chutiť nielen hlavnej aktérke ale aj všetkým pozvaným. Začala som teda rozmýšlať nad týmto rébusom, ktorého jedinou podmienkou bola, ovocná príchuť. Prvá otázka, ktorá musela byť zodpovedaná, a od ktorej sa všetko odvíjalo, bola, aké ovocie použiť. Višne vyšli, z tejto požiadavky ako víťaz. Jednak pre svoju sviežosť a tiež preto, že som ich chcela využiť, kým nezačnú hniť alebo ich nepojedia škorce. Nna rad prišla druhá otázka. Čo použiť ako doplnkovú chuť, ktorá by priniesla do koláčika rovnováhu. To znamená niečo sladké. A čo je lepšie ako biela čokoláda ? Už len biela čokoláda v koláči v kombinácii s višňami. Bolo rozhodnuté. Bude višňová torta s bielou čokoládou. A celé som sa to rozhodla podčiarknuť výraznou chuťou brownies. Ak by to bolo možné rada by som poslala všetkým na ochutnávku. Bohužiaľ torta padla za obeť naším chuťovým pohárikom, ktoré nemohli a nechceli odolať. 




Brownies korpus

  • 2 vajíčka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 120 g horkej čokolády
  • 100 g masla
  • 150 g hladkej múky
  • ½ kypriaceho prášku

Višňová vrstva

  • 250 g tvarohu jemného
  • 300 g kyslej smotany
  • 100 g mletého cukru
  • 2 hrste višní (alebo koľko sa vám pozdáva :D )
  • Želatína

Krém s bielou čokoládou

  • 200 g tvaroh jemný
  • 150 g kyslá smotana
  • 40 g práškového cukru
  • 200 g biela čokoláda


Ako prvé si nad parou rozpustíme horkú čokoládu s maslom. Postavíme bokom, nech trochu vychladne. Vyšľaháme vajcia s cukrom, až kým vajíčka nenadobudnú svetložltú farbu. Do peny primiešame vychladnutú čokoládu s maslom a postupne zamiešame aj múku s práškovým cukrom. Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy s rozmerom cca 24 cm.  Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na cca 180°C a pečieme asi 25 minút.
 Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si višňovú vrstvu. Najhoršou časťou je vykôstkovanie višní. Mne osobne trvalo dosť dlho. Bohužial boli dosť červivé a musela som dôkladne kontrolovať každú jednu :D. Ako zdroj bielkovín mal v tomto recepte slúžiť tvaroh a nie hmyz :D . No už vykôstkované višňe si rozmixujeme. Ďalej si dáme napučať želatínu podľa návodu. A konečne sa dostávame k základu. Vymiešame si tvaroh, smotanu a cukor, a primiešame rozmixované višne. Vznikne nám dosť redšia hmota. Preto je potrebná želatína, ktorú sme si nechali napučať podľa návodu. Pripravenú višňovú vrstvu vylejeme na vychladnutý korpus.  Dáme odležať do chladničky min na 20 min.
A pripravíme si poslednú vrstvu a tou je tvarohová vrstva s bielou čokoládou. Takže začneme roztopením čokolády nad parou. Odložíme bokom a necháme chladiť. Zatiaľ si vymiešame tvaroh, smotanu a cukor. Do tejto hmoty primiešame roztopenú čokoládu. Čokoláda dodá tvarohovej vrstve tuhosť a tak nie je potrebné využívať želatínu ani žiadne stužovače. Kyslé višne, sladká biela čokoláda a brownies základ vytvárajú rovnováhu chutí. 

Vyskúšajte sami, kým sú višne ešte na strome :D 



pondelok 29. júna 2015

Zapekané špagety




Dnes ma prepadla chuť na zapekané špagety. Pôvodne to malo rozšíriť rady mojej kategórie receptov, kedy zmiešam všetko načo mám chuť a čo domácnosť ponúkne. Našťastie pre rodinu, nemali sme fazuľu, na ktorú som mala obrovskú chuť a chcela som ju tam zakomponovať :D .

V recepte je aj mleté mäso, ale vzhľadom na to, že máme domácu zmes na tousty (Zbojnícke tousty), ktorú používame aj na špagety, nemusela som strácať čas jeho mletím a ďalšou úpravou. Takže nech máte predstavu o tom, čo sa v nej vlastne nachádza, nižšie uvediem recept aj na ňu. Pokiaľ ide o recept na špagety, nebudem pri ňom uvádzať množstvá, dá sa to všetko pridávať od oka, podľa toho,  pre koľko ľudí varíte.

Ingrediencie:
  • špagety
  • zmes na tousty
  • cibuľa
  • rajčiny
  • hermelín
  • čerstvá bazalka
  • olej
  • soľ


Klasika, v osolenej vode uvaríme špagety. V druhom hrnci si na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané paradajky (ak vám prekáža šupka, môžete ich predtým spariť a ošúpať) . Keď trochu pustia šťavu, pridáme zmes na tousty, necháme prevrieť a na konci pridáme natrhané lístky bazalky. Omáčku zmiešame so špagetami a dáme do vymastenej zapekacej misy. Navrch poukladáme na plátky nakrájaný hermelín a tiež na plátky nakrájanú paradajku. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 200 °C, kým sa nám neroztopí syr. A môžeme servírovať J

Teraz ešte spomínaný recept na zmes na tousty.

Ingrediencie na Zbojnícke tousty:
  • 1 kg papriky
  • 1 kg červených paradajok
  • ½ kg bôčika
  • 5 feferóniek
  • 2 väčšie cibule
  • 1 dcl oleja
  • ½ nakladača
  • soľ, mleté korenie

Všetko pomelieme na mäsovom mlynčeku a dusíme asi 20 minút. Podľa hustoty aj dlhšie. Ešte za tepla dáme do pohárov a sterilizujeme 20 minút. 

Dobrú chuť! :) 

piatok 26. júna 2015

Letné disco osvieženie




Vždy som zbožňovala Disco keksíky, ktoré nikdy neješ sám. Na moje prekvapenie som však zistila, že som ich nejedla už pekne dlhú dobu. A tak som si hneď nakúpila z každej príchute :D (keď je chuť na sladké tak si vyberám). No a začala som nad týmito keksíkmi rozmýšlať a prišla som na to, že každý hovorí len o Oreo (keksíky mliekom milované) a na Disco sa pomaly zabúda.  Bolo mi z toho smutno :(. Veď o koľko takýchto úžasných chuťoviek sme už prišli (venujme im spomienku pri jedení niečoho sladkého) a nechceme predsa aby takýto osud postihol aj Disco. A tak som sa rozhodla, že ho zaradím do pečenia. Preto som vymyslela tento letný osviežujúci disco koláč. Ktorý využíva Disco ako tzv. medzikorpus :D Ja som si keksíky rozdrvila, ale verím, že vynikajúci bude aj bez rozdrvenia. Tááákže hor sa na recept a degustáciu, ktorú nemôžete jesť sami.

Korpus
  • 1 vajíčko
  • ½ šálky cukru
  • 1/3 šálky oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 1 ½ šálky múky
  • 1 PL kakao
  • ½ balíčka prášok do pečiva

Čokoládový krém
  • 800 ml mlieka
  • 2 balíčky vanilkový puding
  • 2PL cukru
  • 120 g horkej čokolády
  • 3 PL biely jogurt

Tvarohový krém
  • 250 g jemný tvaroh
  • 250 g kyslá smotana
  • 250 g smotana na šľahanie
  • Želatína/stužovač na tvarohové krémy

Okrem toho
  • 1 balík vanilkových disco keksov
  • Maliny

Postup:
Najprv si pripravíme korpus. Takže vajíčko s cukrom si vymiešame do peny. Do toho zamiešame olej. Pridáme múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom a mlieko a ešte chvíľku miešame. Vznikne nám redšie cesto, ktoré pečieme vo vopred vyhriatej rúre na cca 180°C asi 30 min. (a keďže trúba je len trúba, bude od nej závisieť koľko to presne bude celé trvať).
Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si čokoládový krém. Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu, postavíme bokom a necháme chladnúť. Zatiaľ si pripravíme hustejší vanilkový puding zo 800 ml mlieka, 2 pudingových práškov a cukru. Do horúceho pudingu vmiešame horkú čokoládu, prikryjeme fóliou  a necháme chladnúť.  Keď bude mať puding cca telesnú teplotu primiešame postupne tri lyžice bieleho jogurtu, ktorý nám celý puding zjemní a zvláčni.
Ďalej si pripravíme tvarohový krém. Vyšľaháme si šľahačku. Zmiešame si tvaroh, kyslú smotanu s cukrom a popstupne pridávame šľahačku, ktorú som ja zamiešavala aj so stužovačom na tvarohové krémy. Ale myslím, že aj aj stužovač do šľahčky alebo želatína by mohli dobre poslúžiť.
A prichádzame k najlepšej časti, nie ešte to nie je jedenie :D ide o vrstvenie. Na vychladnutý korpus  navrstvíme čokoládový pudingový krém. Na ten dáme rozdrvené disko, vrstvu malín a tvarohový krém. Necháme chladiť, no minimálne 2 hodinky, najlepšie však cez noc. Ja som mala to šťastie, že som večer nebola doma a tak ma oddychujúci koláčik v chladničke nemohol rušiť. 

A potom už len papáme a vychutnávame si lahodnú chuť všetkých vrstiev. 

Nina





štvrtok 25. júna 2015

Majorán záhradný


( Majorana et Origanum- Oros ganos- radosť hôr  )



Známy ako majoránka. Majoránku ako prísadu do jedál zbožňujem odkedy sa pamätám, ale len pred pár týždňami som tento zázrak skúsila vo forme záparu. Odporúča sa piť pri kašli, nachladnutí, celkovej vyčerpanosti, menštruačných bolestiach, pred spaním, pri bolestiach hlavy ale aj ako prevencia morskej choroby, pri strachu alebo závratoch atď. Rovnako môžete použiť oregano, ktoré je druhom pamajoránu a jeho účinky sú podobné účinkom majoránky.
 Na bolesti hlavy si ju neviem vynachváliť, určite odporúčam skúsiť aj pri menštruačných bolestiach a nevylučujem ani jej pozitívny účinok  pri pocite úzkosti a nepokoji- na mňa chuť pôsobila povzbudivo, sviežo, veľmi pozitívne.

!Nie je vhodné užívať v tehotenstve!

Majoránkový čaj
Ingrediencie:
majoránka
med
citrón
Majoránku necháme luhovať cca 15 min. 

Na zdravie!

Anda


zdroj: Bremnessová Lesley: Byliny- Zdravie, krása a radosť

streda 24. júna 2015

Zelerový raj

(Rýchla, Aromatická, Jednoduchá)




Keďže tu máme leto, málokto má chuť na ťažšie jedlá a väčšinou sa uspokojíme len s nejakým šalátom alebo polievkou . Ja som pre dnešok zvolila krémovú zelerovú polievku, ktorej príprava nezaberie veľa času, zasýti a je naozaj výborná. S presnými množstvami to nebudem preháňať, záleží od veľkosti zeleniny, vášho hladu a chutí, takže improvizácií zdar! ;)

Budeme potrebovať:
  • zeler (asi polovica veľkého zeleru)
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • menšia cibuľa
  • smotana
  • soľ, čierne korenie, vegeta
  • maslo
  • voda/vývar
Na masle si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu ( ja som krájala na hranolčeky, aby sa čo najskôr uvarila), zalejeme vodou a varíme. Dá sa samozrejme použiť aj vývar, alebo voda s bujónom, ale to mi príde zbytočné, keďže zeler je dostatočne aromatický a so zvyšnou zeleninou jej dodá skvelú chuť, navyše nerada umelo prekrývam chuť potravín, takže za mňa voda, príp. vývar. Dochutíme soľou, čiernym korením a vegetou (najlepšie domácou, príp. variantom bez glutamanu). Keď je zelenina uvarená, stiahneme polievku z ohňa a rozmixujeme. Pridáme smotanu (nedala som ani 200ml) a máme uvarené.

Ak máme náladu aj na trochu estetična, môžeme si pár zelerových hranolčekov osmažiť a pridať do polievky, ale postačia aj obyčajné krutónky.  

Ak niekto váha, či si túto dobrotu urobiť, tak na záver spomeniem pár pozitív zeleru, ktoré spomínajú múdre knihy. Podporuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, pomáha pri liečení bolestivých kĺbov, ľadvinovom piesku a mnohých iných zdravotných ťažkostiach, takže určite ho skúste aj v surovej forme, záparoch, sirupoch atď. Pred väčším užívaním sa uistite, či netrpíte alergiou. 

Dobrú chuť! 

Anda



pondelok 22. júna 2015

Maslovo medová bábovka

(inšpirácia: http://cookiesandcups.com/kentucky-butter-cake/)
Raňajky v tráve s medovo-maslovou bábovkou





















Víkend pre mňa okrem pečenia znamená, úžasné a bohaté raňajky, ktoré si môžem dokonale, bez náhlenia vychutnať. Takže keď som cez týždeň našla tento recept, bola raňajková voľba na víkend jasná. Bábovka vďaka medovej poleve vôbec nie je suchá. A v kombinácii s kávou je ako stvorená na také to pomalé, ničím nerušené ráno. Ó, áno ;)

Na bábovku budeme potrebovať
  •          100g masla (izbovej teploty)
  •          2 šálky cukru
  •          4 vajíčka
  •          1 ČL vanilkového extraktu
  •          3 šálky polohrubej múky
  •          ½ kypriaceho prášku
  •         štipka soli
  •         1 šálka cmaru/acidofilného mlieka
Maslová poleva
  •          1/3 šálky masla
  •          ¾ šálky medu
  •          2 PL vody
  •          2 ČL vanilkového extraktu.
Najprv si vymiešame vajíčka s cukrom do peny. Pridáme zmäknuté maslo, a dobre rozmiešame. Ďalej pridáme múku s kypriacim práškom a štipkou soli a prilejeme šálku cmaru. Premiešame, aby sa nám to všetko dobre spojilo. Cesto bude na túto bábovku trochu hutnejšie ale o to chutnejšie :D. Dáme do vymazanej  a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme pri 180°C cca hodinu.
Kým sa pečie bábovka spravíme si maslovú polevu. Všetky ingrediencie dáme do jedného hrnčeka a na miernom plameni zohrievame, kým sa úplne nerozpustia.

Keď je bábovka upečená, nevyklápame ju z formy, ale pomocou nožíka vytvoríme v koláči malé dierky. Celú medovomaslovú polevu vylejeme na bábovku a necháme zatuhnúť. Najlepšie je nechať bábovku vo forme a poliatu maslom cez noc.  Na druhý deň máte úžasné sladké raňajky ku kávičke, čaju alebo len tak :D Podľa mňa by bolo vhodné bábovku ešte ďalej posypať mandľovými lupienkami , ale to je už na každého slobodnej voľbe.







piatok 19. júna 2015


Čokoládovy dezert s jahodovým pyré

Rýchly a jednoduchý dezert
Čokoládovo-kokosový koláč s jahodovým pyré

inšpirácia: http://www.dulce-de-leche.eu/2015/04/cokoladovo-arasidova-torta-s-jahodovou_12.html

Čoko-koko-jahoda to je lahoda asi takto nejak by som pomenovala svoj koláčik, plný čokolády a kokosu, preliaty jahodovým pyré. Na výrobu veľmi jednoduchý a rýchly, na zjedenie ešte rýchlejší, teda aspoň čo sa mojej rodiny týka.

Budeme potrebovať:
  • 100 g horkej čokolády
  • pol šálky cukru
  • šálku sušeného kokosu
  • 85 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • jahôdky
  • 1 PL kukuričný škrob
  • 1 PL cukru 

Ako prvé si nad parou roztopíme čokoládu, ktorú odstavíme bokom. Cukor si vymiešame s maslom, primiešame vajíčka a roztopenú a vychladenú čokoládu. Ako posledné primiešame kokos. Vznikne nám redšie cesto ale o to zdravšie, keďže sme nepoužili múku. Vylejeme do koláčovej formy o veľkosti cca 25 cm (kto má rád väčšiu vrstvu cesta, dá menšiu formu) a dáme do predhriatej rúry na 180°C na cca 30 min.
Ďalej si pripravíme jahodové pyré, s ktorého výrobou môžme začať až keď máme upečený koláč. Jeho výroba je naozaj rýchla. Tážke si pripravíme jahôdky, cukor a kukuričný škorb. Jahody si rozmixujeme. Dáme zohriať s 1PL cukru, a primiešame ešte kukuričný škrob, aby nám jahôdky držali formu.  Ja som si ďalej vyšľahala šlahačku, ktorú som použila ako zábranu proti úniku jahodového pyré.  Ale je to na každého slobodnej vôli ako sa rozhodne koláčik podávať, stačí ak pred podávaním kúsok polejeme jahodovým pyré.

A šup ochutnávať!!