sobota 11. júla 2015

Karfiolový raw šalát


Aj dnes zakotvíme vo vodách  “pomiešaj, na čo máš chuť“ receptov. Ide o veľmi jednoduchý raw šalát, ktorý môže poslúžiť ako príloha, ale aj ako samostatné jedlo. Takže toto bude príklad mojich chutí, vy si v pohode odoberte, alebo pridajte čokoľvek, čo si bude telo žiadať. J

Ingrediencie:

  • karfiol
  • reďkovka
  • cibuľa
  • mrkva
  • pažítka, petržlenová vňať
  • soľ
  • slnečnicový/olivový olej


Všetky prísady nakrájame, osolíme  a pokvapkáme olejom. Zvyčajne dávam do šalátu aj mleté korenie (biele/čierne) a citrónovú šťavu, ale v tomto prípade mi tam nechýbali.

Ešte spomeniem niečo málo k pozitívnym účinkom karfiolu na náš organizmus. Je výbornou prevenciou rakoviny hrubého čreva, pomáha pri zápale kĺbov, liečbe močového traktu a obličiek, vďaka obsahu vitamínu H (biotin) spevňuje nechty, spomaľuje vypadávanie vlasov, ale tiež hojí zápaly pokožky a veľa iného. Obsahuje 2x  viac vitamínu C než pomaranč. Pri trávení karfiolu dochádza k plynatosti, takže je dobré variť ho napr. s cesnakom, kmínom, estragónom, bobkovým listom alebo feniklom. Po varení môžete vodu použiť na polievku, obsahuje totiž veľa stopových prvkov.

Nech šmakuje! J

streda 8. júla 2015

Základný recept na korpus



V čase keď som začala aktívne piecť (priznávam bolo to obdobie učenia sa na štátnice :D) som potrebovala nejaký univerzálny recept na korpus. Taký, ktorý by som mohla využiť pri pečení akýchkoľvek tort. Vždy keď som išla pripravovať nejakú tortu, potrebovala si som najprv nájsť nejaký. To mi zabralo množstvo času. Len podľa popisu som nevedela, aký treba použiť, aký bude vhodný a na aké rozmery formy sú vypočítané ingrediencie. Teraz používam dva osvedčené recepty. Prvý je rokmi overený od mojej maminy. A druhý, tak o tom inokedy :D

Na každé narodeniny pre mňa a mojich súrodencov robila tortu s týmto korpusom. A že sa ich teda narobila za tie roky. Ale chuťovo ich dotiahla do dokonalosti, o ktorú sa snažím aj ja. Torty boli ľahké, svieže a zjdeli sa na posedenie. Ako malá som jej pri výrobe veľmi rada asistovala.  Hoci to znamenalo, že som bola hore do 11 hod. a oči sa mi samé zatvárali. Ale mala som výsostné privilégia: ochutnať krémy, spolupodieľať sa na celkovom dizajne a tiež som mohla mixovať. Ale to ma po chvíli prešlo lebo ma začala bolieť ruka :D. A teraz konečne keď som začala piecť aj ja, mala aj ona svoju narodeninovú tortičku. A čo sa týka korpusu môžem potvrdiť, že to s týmto ide.


Takže k samotnému postupu. Je naozaj jednoduchý a všetko sa odvíja od počtu vajíčok.  Napríklad na tortovú formu rozmerov cca 24 cm, sú množstvá nasledovné. Tento počet je len na jedno poschodie, nebude sa dať rozrezať na dvojo.
  • 4 vajcia (bielky a žĺtky zvlášť)
  • 4 PL cukru
  • 4 PL polohrubej múky
  • 1 Kypriaci prášok do pečiva.

Ak chcete čokoládový základ tak namiesto dvoch lyžíc múky dáte 2 lyžice kakaa.



Postup je už skutočne jednoduchý, aj keď jeho odfláknutie môže viesť k nepeknému tortovému základu. Aj toto sa mi už podarilo. Problém bol, že som si nenechala poradiť a nedostatočne som vymiešala žĺtka. 

Začneme tým že si pripravíme jednotlivé ingrediencie. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky, múku zmiešame s kypriacim práškom a preosejeme. Teraz môžeme pristúpiť k výrobe, najprv si vymiešame do peny žĺtky s cukrom. Mixujeme naozaj poriadne. V tomto prípade čím dlhšie tým lepšie až kým žĺtky nenadobudnú svetložltú farbu a nezväčšia svoj objem. Pre lepšiu chuť korpusu možeme do peny pridať aj lyžičku vanilkového extraktu. Ďalej si vyšľaháme z bielkov sneh, ktorý by mal podstúpiť skúšku vyklopenia.  Ak misku prevrátim a sneh je dobre vyšľahaný tak sa nevyklopí. Do vymiešanej žĺtkovej peny zľahka primiešame časť múky, naozaj len z ľahka a potom sneh. Takto postupujeme, kým nemáme zmiešané všetky ingrediencie, pričom ako posledný pridávame sneh. Cesto vylejeme do múkou vysypanej tortovej formy a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na cca 180°C. Pečieme asi 30 min, ale naozaj len odhadom, treba sa riadiť špajdlovým testom. To je, vpichneme špajdlu do cesta a ak ju vytiahneme suchú je hotové.
Pri výrobe tejto tortičky som vytvorila, dve cestá, jedno biele a jedno kakaové. A striedavo som ich lyžicou nalievala do formy. 

Nina


utorok 7. júla 2015

Budmerický chlieb z Čataja


Dnešný recept som našla v knižke Recepty z Budmeríc (v spisovnej slovenčine a v nárečí). Recept je od Melánie Pérovej, pôvodom z Čataja, takže to by sme mali vysvetlený názov J . Chlieb som piekla podľa spomínaného receptu, len som neodolala a pridala som doň bylinky a semiačka, hádam mi bude odpustené. Chlieb na fotke je z polovičnej dávky, uvádzam však ingrediencie na plnú dávku.

Na prípravu potrebujeme:
  • 5 starých krajíčkov chleba
  • 1 kg hladkej múky T 650
  • 5 dkg kvasníc (kvások urobíme s vodou)
  • 3 ČL soli
  • 3 ČL rasce
  • 1 PL octu
  • 6 dcl vlažnej vody na zamiesenie

takto znel originálny recept, do ktorého som ešte pridala:
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • tekvicové semiačka
  • ľanové semiačka

 Striedku z chleba namočíme vo vode. Do rozmočeného chleba pridáme múku, kvások i všetky ostatné ingrediencie. Nádobu potrieme olejom a vysypeme múkou. Zamiesime tuhé cesto a necháme ho kysnúť priamo v nádobe asi 45 minút. Po vykysnutí potrieme vrch olejom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry  na 45 minút až hodinu pri teplote 150 °C - 200 °C . Ja som prvú štvrť hodinu piekla na 200 °C a potom zvyšnú trištvrte hodinu na 150 °C. Po vybratí z trúby potrieme chlieb vodou. 


Mňam mňam! J




pondelok 6. júla 2015

Egrešovo-ríbezľový Tarte Tatin 

(inšpirácia: http://tutti-dolci.com

Víkend bol naozaj horúci a plný najrôznejších aktivít. Takže som sa skutočne obávala či stihnem  a či budem mať vôbec chuť niečo upiecť :O. Ale nakoniec som všetko stihla a aj chuť piecť som mala. Ba dokonca som sa aj trochu pohrala vo photoshope z čoho vzniklo logo PečieMiTo :D. Dúfam, že sa všetkým pozdáva, lebo inak bude zle :D. Ale nie, teším sa hlavne z toho, že som ho spravila k svojej spokojnosti. A opäť raz využila nejaké tie poznatky zo školy :D. Ako hovoria naše staré mamy: "Čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel" 
Tákže späť ku koláčiku, ktorý tu má hlavnú úlohu. Už dlho som chcela tento recept vyskúšať, ale vždy ho niečo predbehlo. Takže až teraz prišiel jeho čas a to pri ochutnávaní rôzneho ovocia v záhrade svojho priateľa. Keď som ochutnala egreše z jeho záhradky, rozhodla som sa ich využiť pri nedeľnom koláči. A to som ich nikdy nemala príliš v obľube, ale tentokrát ma úplne opantali. 

Lebo každé ovocie z jeho záhradky, chce byť v mojom koláči.

No a potom bolo už len potrebné nájsť ten správny recept a Tarte Tatin bol na to ako stvorený. Skaramelizované kyslasté ríbezle a egreše sú zárukou, že koláč nebol príliš sladký. Orechy dobre dopĺňajú krehké cesto. A škorica, tá tomu celému dodáva výraznú arómu. 

Ozaj, vedeli ste, že Tarte Tatin vznikol už v roku 1880 vo Francúzsku ako výsledok omylu v hoteli Tatin? Hotel bol prevádzkovaný sestrami Stéphanie a Caroline Tatinove. A práve tento dezert je pripisovaný Stéphanie, ktorá mala na starosti väčšinu varenia a pečenia. V ten deň bola veľmi prepracovaná a keď chcela robiť apple pie pomýlila sa.  Najprv uložila skaramelizované jablká a až potom cesto. Nanešťastie z toho nebolo fiasko, ale nový recept, ktorý hosťom skutočne chutil. A tak teda vznikol slávny Tarte Tatin. V mojom prípade s egrešmi, ríbezľami a vlašskými orechmi.



Budeme potrebovať:
  • 3 PL masla
  • 6 PL cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • Menšia miska egrešov a ríbezlí
  • Hrsť vlašských orechov

Na cesto:
  • ¾ šálky cukru
  • 1 ½ šálky hladkej múky
  • 1 ČL škorice
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • Štipka sódy bikarbóny
  • 1 väčšie vajce
  • ½  šálky mlieko
  • 3 PL biely jogurt
  • 3 PL kokosového oleja (roztopeného)
  • 2 ČL vanilkového extraktu


Ako prvé si pripravíme karamelizované ovocie. Do menšieho hrnčeka dáme cukor, maslo a trochu vanilky.  Zohrievame na jemnom plameni, kým sa nám cukor neroztopí. Odstavíme z ohňa a pridáme ovocie. Alebo môžeme rovnako ako ja ovocie týmto cukrom poliať v tortovej forme. Skaramelizované ríbezle necháme bokom a pripavíme si cesto. V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. V druhej všetky mokré ingrediencie, nepotrebujeme mixovať stačí len dobre premiešať. Mokrú zmes prilejeme do suchej a poriadne zmiešame. Vznikne nám polotuhá hmota, ktorú navrstvíme na ovocie vo forme, a ta dááá, môžeme dať piecť.  Pečieme pri 180°C cca 25 až 30 minút. Necháme chvíľku vychladnúť a koláč vyklopíme. V teplých dňoch ho odporúčam servírovať s vanilkovou zmrzlinou. 

Let´s enjoy the taste ;)

Nina


Koláč pred vyklopením
Tart pred vyklopením 
Finálna verzia




sobota 4. júla 2015

Keltské kura s medovou polevou


Dnešný recept som našla v kuchárke zameranej na keltskú ľudovú kuchyňu. Zvykne sa podávať cez sviatky ako Imbolg (Hromnice), Ostara (jarná rovnodennosť, Veľká noc), Beltain (predvečer 1. mája) a Lugnasad (dožinky/ obžinky). Zvolila som tento recept, pretože kura na sladko nie je nič neobvyklé, sú tam bežné suroviny, ktoré budete mať určite doma a pritom to pre väčšinu asi nebude úplne obvyklý recept. Tiež som vás hneď nechcela odradiť nejakými divnosťami. :D Každopádne chuť mi pripomenula varené víno, jesenné a zimné obdobie, takže je na vás, či ho skúsite neskôr, alebo si do týchto horúčav prinesiete chute chladnejších období. J

Ingrediencie:

  • 1 kura
  • 1 veľké jablko (ošúpané, nakrájané na menšie kúsky)
  • 1 veľká cibuľa ( nakrájaná na krúžky)
  • trochu klinčekov a škorice
  • 4 PL roztopeného masla
  • 4 PL medu
  • soľ a korenie podľa chuti


Kura osolíme a okoreníme, vo vnútri aj na povrchu. Jabĺčko pomiešame s cibuľou, škoricou, klinčekmi a touto zmesou naplníme kura. Po naplnení kura zašite alebo použite špáradlá. Povrch potrieme maslom a 2 lyžicami medu. Kura treba počas pečenia podlievať. Asi v polovici pečenie ho zase potrieme zvyšným medom. Príloha je na vás, ale odporúčam chlieb. J

Dobrú chuť!


Zdroj: Asalová Joanne: Keltská lidová kuchyně 

štvrtok 2. júla 2015

Fresh Green


Už dlhšiu dobu sa na mnohých internetových stránkach objavujú rôzne varianty tohto receptu a z ich popisu ma človek dojem, že je to všeliek. Sľubuje pomoc pri ťažkostiach s pokožkou, vysokým krvným tlakom, bolestiach kĺbov, trávení, okrem iného aj ako prevencia pri rôznych druhoch rakoviny, znížení cholesterolu a samozrejme nemôže chýbať pomoc pri chudnutí. J

Mama má problém s kĺbmi, tak sme si povedali, že človek za vyskúšanie nič nedá a už pár mesiacov na tom fungujeme. Neviem sa vyjadriť ku všetkým spomínaným výhodám tohto nápoja,  ale pokiaľ ide o nás, kĺby sa jej síce nezlepšili, ale pochvaľovala si to najmä  na jar, pretože ju úplne obišla jarná únava. Taktiež to má výborný vplyv na trávenie. Inak neviem potvrdiť ani vyvrátiť ďalšie klady, ale myslím, že na každý organizmus to má iný vplyv a hlavne, ak to aj nepomôže, určite neuškodí . J Ja to pijem hlavne preto, že mi to chutí a mám rada zelenú. :D Je to aj osviežujúci nápoj a dosť sýty na to, aby ste mohli preskočiť raňajky a dať si až desiatu.  Vrelo odporúčam aspoň skúsiť. J

Ingrediencie na 2-3 poháre:

  • stredne veľké jabĺčko
  • 1 1/2 stonky zeleru
  • 1/2 uhorky
  • strúhaný zázvor (podľa chuti, dávam asi 1,5 cm)
  • 1/2 citróna (šťava aj kôra)
  • 1 limetka (šťava aj kôra)
  • 2 hrste petržlenovej vňate
  • hrsť špenátu
  • voda (podľa hustoty akú chcete, aspoň 200 ml)


Všetky ingrediencie nakrájame, rozmixujeme a vychutnávame si ranko J

Štrng!  

streda 1. júla 2015

Bakalárska tortička



Sestra mala mať promócie. Takže moja úloha bola jasná, pripraviť dezert, ktorý bude chutiť nielen hlavnej aktérke ale aj všetkým pozvaným. Začala som teda rozmýšlať nad týmto rébusom, ktorého jedinou podmienkou bola, ovocná príchuť. Prvá otázka, ktorá musela byť zodpovedaná, a od ktorej sa všetko odvíjalo, bola, aké ovocie použiť. Višne vyšli, z tejto požiadavky ako víťaz. Jednak pre svoju sviežosť a tiež preto, že som ich chcela využiť, kým nezačnú hniť alebo ich nepojedia škorce. Nna rad prišla druhá otázka. Čo použiť ako doplnkovú chuť, ktorá by priniesla do koláčika rovnováhu. To znamená niečo sladké. A čo je lepšie ako biela čokoláda ? Už len biela čokoláda v koláči v kombinácii s višňami. Bolo rozhodnuté. Bude višňová torta s bielou čokoládou. A celé som sa to rozhodla podčiarknuť výraznou chuťou brownies. Ak by to bolo možné rada by som poslala všetkým na ochutnávku. Bohužiaľ torta padla za obeť naším chuťovým pohárikom, ktoré nemohli a nechceli odolať. 




Brownies korpus

  • 2 vajíčka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 120 g horkej čokolády
  • 100 g masla
  • 150 g hladkej múky
  • ½ kypriaceho prášku

Višňová vrstva

  • 250 g tvarohu jemného
  • 300 g kyslej smotany
  • 100 g mletého cukru
  • 2 hrste višní (alebo koľko sa vám pozdáva :D )
  • Želatína

Krém s bielou čokoládou

  • 200 g tvaroh jemný
  • 150 g kyslá smotana
  • 40 g práškového cukru
  • 200 g biela čokoláda


Ako prvé si nad parou rozpustíme horkú čokoládu s maslom. Postavíme bokom, nech trochu vychladne. Vyšľaháme vajcia s cukrom, až kým vajíčka nenadobudnú svetložltú farbu. Do peny primiešame vychladnutú čokoládu s maslom a postupne zamiešame aj múku s práškovým cukrom. Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy s rozmerom cca 24 cm.  Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na cca 180°C a pečieme asi 25 minút.
 Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si višňovú vrstvu. Najhoršou časťou je vykôstkovanie višní. Mne osobne trvalo dosť dlho. Bohužial boli dosť červivé a musela som dôkladne kontrolovať každú jednu :D. Ako zdroj bielkovín mal v tomto recepte slúžiť tvaroh a nie hmyz :D . No už vykôstkované višňe si rozmixujeme. Ďalej si dáme napučať želatínu podľa návodu. A konečne sa dostávame k základu. Vymiešame si tvaroh, smotanu a cukor, a primiešame rozmixované višne. Vznikne nám dosť redšia hmota. Preto je potrebná želatína, ktorú sme si nechali napučať podľa návodu. Pripravenú višňovú vrstvu vylejeme na vychladnutý korpus.  Dáme odležať do chladničky min na 20 min.
A pripravíme si poslednú vrstvu a tou je tvarohová vrstva s bielou čokoládou. Takže začneme roztopením čokolády nad parou. Odložíme bokom a necháme chladiť. Zatiaľ si vymiešame tvaroh, smotanu a cukor. Do tejto hmoty primiešame roztopenú čokoládu. Čokoláda dodá tvarohovej vrstve tuhosť a tak nie je potrebné využívať želatínu ani žiadne stužovače. Kyslé višne, sladká biela čokoláda a brownies základ vytvárajú rovnováhu chutí. 

Vyskúšajte sami, kým sú višne ešte na strome :D