piatok 28. augusta 2015

Kuskus ala Miš



Dnešný recept je výsledok kamarátkinej improvizácie a ako vždy v jej prípade, veľmi vydarený. Takže sa oň musím podeliť. :) Je to rýchle a najmä chutné jedlo. 


Potrebujeme:
  • 200g kuskus
  • cibuľa
  • zeler
  • rajčiny
  • baranie rohy
  • fazuľa
  • soľ
  • cayenské korenie
  • citrónová tráva
  • ždibka kečupu

Opražíme cibuľu, nastrúhame zeler, pridáme rajčiny, baranie rohy, fazuľu, soľ, koreniny a kečup. Medzitým si spravíme kuskus podľa návodu. Nakoniec to zamiešame a posypeme petržlenovou vňaťou. 

From this...

...to this. 



sobota 22. augusta 2015

Hokkaido menu 


Tekvica Hokkaido má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Používa sa pri poruchách funkcie žalúdku, ochorenia sleziny. Je vynikajúca pre diabetikov. Obsahuje provitamín A - beta karotén a vitamín E, veľa draslíku aj vitamínu C. Pokiaľ tekvicu nespotrebujete celú, skladujte ju v chladničke - vydrží dlhšie, ak z nej odstránite semená. Semená zo zrelej tekvice buď vyhoďte alebo očistite vo vode od vlákien a usušte. Na jar ich môžete zasadiť. Prípadne si uvarte liečivý nápoj z opražených semienok povarených vo vode. Tento nápoj sa doporučuje ženám tesne pred a po pôrode. Tekvicu možno dusiť s cibuľou, vyprážať v cestíčku, zapekať, domäkka uvarenú mixovať, piecť nakrájanú na hranolky ako náhradu za zemiaky. Tekvicu vždy soľte málo, čo zdôrazní jej sladkú chuť. Tá je na tekvici to najlepšie a najliečivejšie. 

Polievka z hokkaido tekvice


Ingrediencie:

  • ½ hokkaido tekvice (asi 0,5kg)
  • 1 väčšia mrkva
  • 2 zemiaky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • slepačí vývar
  • 1dl mlieka/smotany
  • olej
  • korenie štyroch farieb
  • soľ
  • bazalka
  • oregano
  • kari
  • cayenské korene
  • muškátový oriešok

Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky a restujeme. Potom zalejeme slepačím vývarom, tak aby bola zelenina ponorená. Dochutíme koreninami, oregano a bazalku pridať najlepšie čerstvé. Keď je zelenina uvarená, odstavíme, rozmixujeme a pridáme mlieko/smotanu. Môžete podávať napr. s krutónmi. Lepšia ako chuť polievky je už len jej vôňa. 


Cestoviny s hokkaido tekvicou
 

Potrebujeme:
  • ½ hokkaido tekvice
  • cestoviny
  • cibuľa
  • cesnak
  • čili papričku
  • olej
  • maslo
  • tvrdý syr
  • soľ
  • korenie štyroch farieb
  • majoránka


Na rozohriatom oleji orestujeme na kocky nakrájanú tekvicu, potom pridáme cibuľu, cesnak a čili. Medzitým varíme cestoviny, z ktorých si potom odložíme trochu vody. Tekvicu zalejeme vodou z cestovín a chvíľu dusíme. Pridáme trochu masla, čerstvo namleté korenie, ak je treba aj trochu soli. Premiešame s cestovinami a podávame posypané so syrom, čerstvou majoránkou a poliate s trochou olivového oleja.

Dobrú chuť! 

pondelok 17. augusta 2015

Levanduľový macerát 




Na macerát môžete použiť akýkoľvek druh oleja, musí byť však lisovaný za studena a taktiež nie je nutné kombinovať viacero druhov olejov, je to na vás. Olivový olej napríklad do určitej miery ovplyvní vôňu macerátu, takže dá sa použiť 100% slnečnicový olej. 

Potrebujeme: 

  • levanduľa
  • olivový olej
  • kokosový olej
  • olej z marhuľových jadier


Do sklenenej uzatvárateľnej nádoby nastriháme levanduľu, pomačkáme varechou, aby sa uvoľnili vône a silice. Zalejeme olejom. Ten by mal siahať nad kvety, aby nesplesniveli. Všetko sa premieša, pomačká, nádobu uzavrieme a dáme macerovať na tmavé, chladné miesto na 3- 4 týždne. Občas premiešame, potom scedíme a prelejeme do fľašky, v ktorej chceme olej skladovať.

Použitie: 
  • masáž: zregeneruje telo, upokojí svalové a nervové napätie
  • protizápalové účinky, používa sa pri liečbe ekzémov a plesní
  • ošetrenie pokožky celého tela: priaznivo pôsobí pri popáleninách, upokojuje pokožku po opaľovaní, hojí drobné ranky, odreniny, bodnutia hmyzom, modriny
  • tlmí bolesti hlavy psychického pôvodu, upokojuje, eliminuje nespavosť, zlú náladu, únavu, podráždenosť, nervozitu a úzkostné stavy
  • kúpeľ s týmto olejom uľaví boľavému svalstvu a kĺbom 

sobota 15. augusta 2015

Likérová bublanina


Túto bublaninku som sa rozhodla spraviť ako koláčik, ktorý nám spríjemní cestu na splav. A voľba bola zjavne viac ako dobrá. Zostalo po nej len pár omrviniek. Ingrediencie vystačia na menší plech, ktorý ja stále, bohužiaľ, nemám. Tak som si pomohla koláčovou formou a formou na banánový chlebík. Čo bolo naozaj šalamúnske riešenie. Takto som mohla nechať degustačnú vzorku aj pre našich doma. A tiež si pochvaľovali. Vaječný likér, černice, ľahké cesto. Ideálna a hlavne rýchla voľba v tomto teple.


Inšpiráciu som získala u Angie bakes. Jej recept na bábovku som si upravila a prispôsobila na bublaninku.

Budeme potrebovať:

150 g hladká múka
150 g kukuričný škrob
1 balíček kypriaci prášok
6 vajíčok
170 g hladkého cukru
1 ČL vanilkový extrakt
300 ml olej
300 ml vaječný likér
1 PL kakao
černice (alebo iné ovocie)

Ako prvé si do peny vymiešame vajíčka s cukrom. Do nich pridáme olej a likér, dobre premiešame aby sa nám to všetko prepojilo. Po častiach primiešame múku s kukuričným škrobom a kypriacim práškom. Keď je všetko dobre spojené, polovicu cesta prelejeme do druhej misky kam pridáme kakao. Vylejeme do papierom vyloženej koláčovej formy alebo menšieho plechu. Mne, ako som už spomínala, toto množstvo vystačilo na formu o priemere 26 cm a obdĺžnikovú formu cca 13 cm. Pri nalievaní cesta som striedala biele a kakaové aby som na koláči vytvorila pekný zebrový vzor. Teraz už len naukladáme ovocie a šup s ním do trúby. Pečieme cca 30 min, pri teplote 180°C. Vrch koláča sa zvykne spiecť tak po 150 min. môžme dať na vrch papier na pečenie. Vyložíme, poprášime s práškovým cukrom a tešíme sa z toho, že je víkend a krásne počasie.

Do spečenia priatelia ;)






pondelok 3. augusta 2015

Slivkové pokušenie




Čučoriedkové blondies sa zjedli rýchlejšie než som čakala. To znamená, v sobotu už nebolo čo sladké pod zub. A keď sme sa vrátili z vinohradu, sme ich neprítomnosť nepríjemne pocítili. Vtedy má človek obzvlášť chuť doplniť si energiu niečím sladkým a chutným. Takže som sa pustila  do vymýšľania sobotného dezertu. A keďže nám pomaly ale isto začína slivková sezóna, karta padla práve na slivy, ktoré milujem. Iste milujem aj marhule, (mohli všimnúť pri predchádzajúcich receptoch :D). Aj jahody. Dobre tak milujem skoro všetko ovocie. Počkať, všetko ovocie. Späť však k hlavným aktérom sobotného koláča. Sú dokonalé. A keď sú úplne zrelé, akoby som jedla med. Sladké, šťavnaté, zdravé, proste mňam. A k nim ešte škorica. Omg, zase mi začali tiecť slinky. Nemôžem si pomôcť. Podobne ako prvosienky sú pre mňa poslom jesene. Teda aspoň tie naše, neskoršie. Všetko je vtedy ako keby pokryté zlatom. Slnko sa stáva žltejšie, stromy farebnejšie, večery chladnejšie. A jediné čo tomuto ideálu chýba je tento koláč. Plný sliviek a škorice. Ale nie je chyba si ho pripraviť ani teraz. Takáto kombinácia sa proste neodmieta. 



Cesto

  • 130 g maslo
  • 60 g cukor
  • 1 PL škorica
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaci prášok

Plnka

  • 130 g slivky
  • 2 PL vody
  • 60 g škoricového cukru
  • 3 klinčeky
  • 1 vajce
  • 3 PL biely jogurt
  • 2 PL kukuričného škrobu



Všetky suroviny na cesto si ručne zmiešame. Maslo je dobré si nakrájať na kocky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Z cesta vytvarujeme bochníček, ktorý dáme asi na pol hodinu do chladu. Kým sa chladne spravíme si plnku. Slivky spolu s vodou, škoricovým cukrom a klinčekmi varíme, až kým nie sú mäkké. Odstavíme z ohňa a necháme chvíľku chladnúť, aby sme ich mohli ručným mixérom rozmixovať na kašu. Do pripraveného slivkového pyré metličkou primiešame jogurt, kukuričný škrob a nakoniec aj vajce. Vychladnuté cesto rozvaľkáme, vložíme do koláčovej formy, popicháme vidličkou a dáme na 10 min. predpiecť. Na cesto nalejeme plnku a ďalej pečieme cca 30 min, pri teplote asi 180°C. Necháme vychladnúť a môžme si vychutnať úžasnú chuť sliviek a škorice. Naozaj nebezpečne návyková kombinácia. Ak však máte radi sladšie veci, odporúčam do slivkového pyré viac cukru.

A ešte poznámočka, ohľadom škoricového cukru. Ja si ho zvyknem spraviť sama, podľa toho ako veľa škorice potrebujem. Jednoducho zmiešam kryštáľový cukor so škoricou ;)

A toto už je výsledok môjho snaženia. Zjedol sa skôr než som ho stihla poriadne odfotiť :/ :D. 



A takýto krásny výhľad máme z vinohradu. Nečudo, že sme tam tak často.




piatok 31. júla 2015

Blondies s čučoriedkami

Juhú, spravila som si predĺžený víkend. Konečne som sa vyspala do ružova. Dala si úžasné raňajky, nikam sa neponáhľala a užívala som si tento deň. Čo pre mňa okrem iného znamená pečenie :D. Teraz som sa rozhodla pre blodies, mladšiu sestru brownies. Musím povedať, že voľba to bola dobrá. Výsledok bol vláčny a sladučký. Ešte teraz mi tečú slinky, keď si tú chuť pripomeniem :D. Tak rozmýšľam či mám ísť pre ďalší kúsok alebo radšej utiecť aby som nezjedla všetko čo ešte zostalo. Takže si pripravíme: 

  • 180g biela čokoláda
  • 180 g maslo
  • 3 vajíčka
  • 160 g trstinový cukor
  • 2 ČL vanilkový extrakt
  • 160 g hladká múka
  • čučoriedky
  • 2PL kukuričný škrob



Ako prvé si roztopíme maslo s čokoládou vo vodnom kúpeli a necháme chladnúť. Vyšľaháme si vajíčka s cukrom do peny. Primiešame vychladnutú čokoládu a a napokon aj múku. Vzniknutú masu vylejeme do tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 25 minút pri teplote 180°C. Kým sa nám blondies pečie pripravíme si čučoriedkovú polevu. Ja som použila zavárané čučky, ale pôjde to aj s čerstvými, len budete potrebovať asi 2 PL vody. Takže čučoriedky si dáme do menšieho hrnčeka spolu so škrobom. Zohrievame na nižšom stupni až kým nám nevznikne hustejšia hmota. Túto čučoriedkovú zmes navrstvíme na ešte horúce blondies. Necháme vychladnúť a užívame si úžasnú kombináciu chutí vanilky a čučoriedok. 



štvrtok 30. júla 2015

Raňajkový koláč pre krajší deň


Raňajky sú pre mňa vždy malý zážitok :D. Už večer rozmýšľam čo budem na druhý deň raňajkovať. Vážne. Tak to bolo aj včera. Premýšľala som o niečom ku káve. Najradšej chrumkám nejaké pečivko, bývam blízko veľmi dobrej pekárne, takže je ťažké odolať. Ale keďže sa nechcem stále napchávať kysnutým, rozhodla som sa pre zdravšiu verziu. A tak vznikol tento koláčik. Samozrejme nemohol chýbať ani kokos. A garde mu robili čučoriedky.
Recept sa dá pekne variovať podľa toho na čo máte chuť. Stačí pridať oriešky, sušené ovocie, čerstvé ovocie, čokoládu. No nechám to na Vás.
U mňa je však jasné, že pri tejto prvej verzii som neskončila. :D

Nech žijú raňajky. Viva la raňajky :D


Na naše fit ráno budeme potrebovať.


  • 150g jemné ovsené vločky
  • 40 g strúhaný kokos
  • 400 ml kokosové mlieko (jedna plechovka)
  • 1 vajíčko
  • 4 PL med
  • 1 ČL kypriaci prášok 
  • ovocie podľa chuti 


V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie a v druhej všetky mokré. Suché pomaly primiešavame do mokrých. Vznikne nám redšie cesto, ktoré nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Na cesto navrstvíme ovocie, u mňa čučky. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C, cca na 30 min. 
Necháme vychladnúť a tešíme sa na ráno. Potom už len uvariť kávičku alebo čaj a slnko je hneď jasnejšie.