Hokkaido menu
Tekvica Hokkaido má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Používa sa pri poruchách funkcie žalúdku, ochorenia sleziny. Je vynikajúca pre diabetikov. Obsahuje provitamín A - beta karotén a vitamín E, veľa draslíku aj vitamínu C. Pokiaľ tekvicu nespotrebujete celú, skladujte ju v chladničke - vydrží dlhšie, ak z nej odstránite semená. Semená zo zrelej tekvice buď vyhoďte alebo očistite vo vode od vlákien a usušte. Na jar ich môžete zasadiť. Prípadne si uvarte liečivý nápoj z opražených semienok povarených vo vode. Tento nápoj sa doporučuje ženám tesne pred a po pôrode. Tekvicu možno dusiť s cibuľou, vyprážať v cestíčku, zapekať, domäkka uvarenú mixovať, piecť nakrájanú na hranolky ako náhradu za zemiaky. Tekvicu vždy soľte málo, čo zdôrazní jej sladkú chuť. Tá je na tekvici to najlepšie a najliečivejšie.
Polievka z hokkaido tekvice
Ingrediencie:
- ½ hokkaido tekvice (asi 0,5kg)
- 1 väčšia mrkva
- 2 zemiaky
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- slepačí vývar
- 1dl mlieka/smotany
- olej
- korenie štyroch farieb
- soľ
- bazalka
- oregano
- kari
- cayenské korene
- muškátový oriešok
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme na
kocky nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky a restujeme. Potom zalejeme
slepačím vývarom, tak aby bola zelenina ponorená. Dochutíme koreninami, oregano
a bazalku pridať najlepšie čerstvé. Keď je zelenina uvarená, odstavíme,
rozmixujeme a pridáme mlieko/smotanu. Môžete podávať napr. s krutónmi.
Lepšia ako chuť polievky je už len jej vôňa.
Cestoviny s hokkaido tekvicou
- ½ hokkaido tekvice
- cestoviny
- cibuľa
- cesnak
- čili papričku
- olej
- maslo
- tvrdý syr
- soľ
- korenie štyroch farieb
- majoránka
Na rozohriatom oleji orestujeme na kocky nakrájanú tekvicu, potom
pridáme cibuľu, cesnak a čili. Medzitým varíme cestoviny, z ktorých si
potom odložíme trochu vody. Tekvicu zalejeme vodou z cestovín a chvíľu
dusíme. Pridáme trochu masla, čerstvo namleté korenie, ak je treba aj trochu
soli. Premiešame s cestovinami a podávame posypané so syrom, čerstvou
majoránkou a poliate s trochou olivového oleja.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára