sobota 22. augusta 2015

Hokkaido menu 


Tekvica Hokkaido má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Používa sa pri poruchách funkcie žalúdku, ochorenia sleziny. Je vynikajúca pre diabetikov. Obsahuje provitamín A - beta karotén a vitamín E, veľa draslíku aj vitamínu C. Pokiaľ tekvicu nespotrebujete celú, skladujte ju v chladničke - vydrží dlhšie, ak z nej odstránite semená. Semená zo zrelej tekvice buď vyhoďte alebo očistite vo vode od vlákien a usušte. Na jar ich môžete zasadiť. Prípadne si uvarte liečivý nápoj z opražených semienok povarených vo vode. Tento nápoj sa doporučuje ženám tesne pred a po pôrode. Tekvicu možno dusiť s cibuľou, vyprážať v cestíčku, zapekať, domäkka uvarenú mixovať, piecť nakrájanú na hranolky ako náhradu za zemiaky. Tekvicu vždy soľte málo, čo zdôrazní jej sladkú chuť. Tá je na tekvici to najlepšie a najliečivejšie. 

Polievka z hokkaido tekvice


Ingrediencie:

  • ½ hokkaido tekvice (asi 0,5kg)
  • 1 väčšia mrkva
  • 2 zemiaky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • slepačí vývar
  • 1dl mlieka/smotany
  • olej
  • korenie štyroch farieb
  • soľ
  • bazalka
  • oregano
  • kari
  • cayenské korene
  • muškátový oriešok

Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiaky a restujeme. Potom zalejeme slepačím vývarom, tak aby bola zelenina ponorená. Dochutíme koreninami, oregano a bazalku pridať najlepšie čerstvé. Keď je zelenina uvarená, odstavíme, rozmixujeme a pridáme mlieko/smotanu. Môžete podávať napr. s krutónmi. Lepšia ako chuť polievky je už len jej vôňa. 


Cestoviny s hokkaido tekvicou
 

Potrebujeme:
  • ½ hokkaido tekvice
  • cestoviny
  • cibuľa
  • cesnak
  • čili papričku
  • olej
  • maslo
  • tvrdý syr
  • soľ
  • korenie štyroch farieb
  • majoránka


Na rozohriatom oleji orestujeme na kocky nakrájanú tekvicu, potom pridáme cibuľu, cesnak a čili. Medzitým varíme cestoviny, z ktorých si potom odložíme trochu vody. Tekvicu zalejeme vodou z cestovín a chvíľu dusíme. Pridáme trochu masla, čerstvo namleté korenie, ak je treba aj trochu soli. Premiešame s cestovinami a podávame posypané so syrom, čerstvou majoránkou a poliate s trochou olivového oleja.

Dobrú chuť! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára