pondelok 3. augusta 2015

Slivkové pokušenie




Čučoriedkové blondies sa zjedli rýchlejšie než som čakala. To znamená, v sobotu už nebolo čo sladké pod zub. A keď sme sa vrátili z vinohradu, sme ich neprítomnosť nepríjemne pocítili. Vtedy má človek obzvlášť chuť doplniť si energiu niečím sladkým a chutným. Takže som sa pustila  do vymýšľania sobotného dezertu. A keďže nám pomaly ale isto začína slivková sezóna, karta padla práve na slivy, ktoré milujem. Iste milujem aj marhule, (mohli všimnúť pri predchádzajúcich receptoch :D). Aj jahody. Dobre tak milujem skoro všetko ovocie. Počkať, všetko ovocie. Späť však k hlavným aktérom sobotného koláča. Sú dokonalé. A keď sú úplne zrelé, akoby som jedla med. Sladké, šťavnaté, zdravé, proste mňam. A k nim ešte škorica. Omg, zase mi začali tiecť slinky. Nemôžem si pomôcť. Podobne ako prvosienky sú pre mňa poslom jesene. Teda aspoň tie naše, neskoršie. Všetko je vtedy ako keby pokryté zlatom. Slnko sa stáva žltejšie, stromy farebnejšie, večery chladnejšie. A jediné čo tomuto ideálu chýba je tento koláč. Plný sliviek a škorice. Ale nie je chyba si ho pripraviť ani teraz. Takáto kombinácia sa proste neodmieta. 



Cesto

  • 130 g maslo
  • 60 g cukor
  • 1 PL škorica
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaci prášok

Plnka

  • 130 g slivky
  • 2 PL vody
  • 60 g škoricového cukru
  • 3 klinčeky
  • 1 vajce
  • 3 PL biely jogurt
  • 2 PL kukuričného škrobu



Všetky suroviny na cesto si ručne zmiešame. Maslo je dobré si nakrájať na kocky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Z cesta vytvarujeme bochníček, ktorý dáme asi na pol hodinu do chladu. Kým sa chladne spravíme si plnku. Slivky spolu s vodou, škoricovým cukrom a klinčekmi varíme, až kým nie sú mäkké. Odstavíme z ohňa a necháme chvíľku chladnúť, aby sme ich mohli ručným mixérom rozmixovať na kašu. Do pripraveného slivkového pyré metličkou primiešame jogurt, kukuričný škrob a nakoniec aj vajce. Vychladnuté cesto rozvaľkáme, vložíme do koláčovej formy, popicháme vidličkou a dáme na 10 min. predpiecť. Na cesto nalejeme plnku a ďalej pečieme cca 30 min, pri teplote asi 180°C. Necháme vychladnúť a môžme si vychutnať úžasnú chuť sliviek a škorice. Naozaj nebezpečne návyková kombinácia. Ak však máte radi sladšie veci, odporúčam do slivkového pyré viac cukru.

A ešte poznámočka, ohľadom škoricového cukru. Ja si ho zvyknem spraviť sama, podľa toho ako veľa škorice potrebujem. Jednoducho zmiešam kryštáľový cukor so škoricou ;)

A toto už je výsledok môjho snaženia. Zjedol sa skôr než som ho stihla poriadne odfotiť :/ :D. 



A takýto krásny výhľad máme z vinohradu. Nečudo, že sme tam tak často.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára